понеделник, 1 октомври 2007 г.

Безсмисленият живот

Какво е животът без любов и радост, без близък човек и топла прегръдка, без подкрепа и уважение? Оказва се, че е едно нищо. Само един човек е необходим, за да ти даде всички тези неща, от които имаш нужда, само един човек, за да направи живота ти смислен.
Но когато го няма, си сам и със себе си? Оглеждаш се в сивото ежедневие и виждаш, че няма с кого да споделиш не само лошите, но и хубавите моменти. Затова, че си сам си виновен само ти. Сам си избрал пътя на единака. Сам си избрал да си самотен.
Поел си по този път, защото не си способен да оцениш какво е стойностно в една връзка, да видиш колко малко ти трябва да си щастлив. Винаги търсиш трудностите, за да си докажеш, че си силен, винаги поставяш препъни камъчета, за да саботираш идеалните отношения. И когато успяваш да се справиш с мизериите, които ти правиш, се чувстваш могъщ и започваш да спекулираш с чувствата на ближния.
Събуждаш се в празното легло, оглеждаш се и виждаш, че единственото, което трябва да свършиш, не ти носи щастие. Започваш да го правиш по инерция. Идва вечерта - кръвопиец на всякакви хубави спомени и емоции. Преглеждаш телефонните си номера, но няма на кого да се обадиш, няма и кой да ти се обади, защото всеки е подредил приоритетите си, а ти не си сред тях. Тялото ти започва да усеща самотата и започва да се подготвя за поредната безинтересна вечер, изпълнена с до болка познати действия. Лягаш си и се замисляш какво би било, ако сега не беше сама, какво би било, ако сега човекът, който си успяла да саботираш беше до теб и ти даваше всичко това, от което имаш нужда - щеше да си щастлива, щеше да си доволна и изпълнена. Но него го няма, а ти си все така сама. Заплакваш, но защо? Нали това искаше, нали към това се стремеше през цялото време, Доказваше си колко си способна и колко си силна. Не успя да се привържеш и да се откриеш напълно, за да могат да те обикнат такава, каквато си.
Решаваш да се промениш и да започнеш да даваш всичко това, което искаш да получиш. Но си се превърнала вече в една пустиня. Нищо не може да вирее в теб, а ти даваш на посетителите само пясъчни бури и изпепеляващо слънце. Успяла си да унищожиш всичко живо в себе си и около себе си, За да промениш нещастието си, трябва да се промениш. Да се научиш да обичаш не само себе си, но и околните. Да започнеш да харесваш дори и недостатъците си. Не може да търсиш необятното щастие, без да можеш да дариш някого с такова. Не можеш да искаш, а да не даваш. Паразитизмът не е процес, който съществува при хората. Никой не толерира пиявиците. Никой няма да толерира и теб.
Всяка вечер си правиш тази равносметка, но това не променя безсмислието на живота ти, не променя и безполезността ти за хората.
Заспиваш, обляна в сълзи и чакаш следващата вечер, в която ще си повториш до болка познатия монолог.

1 коментар:

silvia каза...

takam,iskam da otgovorq(s nedomlavki ako pozvolite)na sledniq vapros na avtorkata na statiqta:"Лягаш си и се замисляш какво би било, ако сега не беше сама, какво би било, ако сега човекът, който си успяла да саботираш беше до теб и ти даваше всичко това, от което имаш нужда?"-mislq 4e vsi4ki se dose6tat kakvo 6te stane,ako vaprosniqt tip e s teb prez no6ta i to v legloto ti...prosto nqma na4in da ne si 6tastliva,dovolna i izpalnena! 2ro-ne smqtam 4e e mn umestno da barkate horata s piavici,a tova s parazitizmat,voob6te 4e ima vrazka s ostanaliq zamisal na teksta. 3to-"да саботираш идеалните отношения?"-mila tova nikoi ne go pravi. 4to-"Преглеждаш телефонните си номера, но няма на кого да се обадиш, няма и кой да ти се обади, защото всеки е подредил приоритетите си, а ти не си сред тях."-Taka moqt tel e 0877606395(v slu4ai 4e go nqma6) 5to-"За да промениш нещастието си, трябва да се промениш."-tova izr ama izob6to nqma smisal(redaktirai go)i 6-to,sled kato spodelq6 4uvstva,idei i misli(koeto e mn hubavo) v ob6todostapen sait-SVIKVAI DA TE KRITIKUVAT,ako NE ti haresva napisanoto da-ne si ostavqla vazmojnost za komentari 7mo-publikaciata mi haresa