петък, 20 март 2009 г.

Романтичната любов може да продължи цял живот

Данните от изследване на американски специалисти опровергават широко разпространеното схващане, че романтичната любов не може да продължи цял живот, съобщи "Сайънс дейли". "Много хора вярват, че романтичната любов и страстната любов са едно и също нещо. Това не е вярно", казва Бианка Асеведо от университета "Стоуни Брук" в САЩ.
Романтичната любов, подобно на страстната, се характеризира със силни чувства, обвързване и сексуална химия, но при нея липсва елемента на обсебване. Страстната любов присъства по-скоро в краткотрайните връзки, но не и в тези, които продължават по-дълго.
Трайните, по-здрави и щастливи отношения между партньорите се обуславят от романтичната любов. Асеведо и колегите й са анализирали данните от 25 изследвания, за да установят дали романтичната любов е свързана с повече удовлетворение. Изследването е обхванало 6070 души, които са имали кратки и дълготрайни връзки.
Отношенията между партньорите били класифицирани като романтични, страстни или приятелски. Специалистите установили, че хората, които описвали отношенията си като романтични, са били удовлетворени както от кратките, така и от продължителните си връзки. Участниците с приятелски взаимоотношения съобщавали за умерено задоволство както от кратките, така от дългите си връзки.
Изследваните лица, които определяли отношенията си като страстни, били по-доволни от кратките, отколкото от продължителните си връзки. Двойките, които съобщили, че са доволни от отношенията си, се оказали по-щастливи и с по-висока самооценка. Усещането, че партньорът ти е насреща, е особено важно за добрата и трайна романтична връзка, обясняват авторите на изследването.

1 коментар:

Galya каза...

Още Платон е казал, че човек не може да желае нещо или някого, когото има.. Така че любовта продължава по скоро дотогава, докато другия не е с теб, когато е с теб денонощно, явно в един момент омръзва.. Казваш му "чао" с усмивка на уста и търсиш "истинския"... Само че никой не те предупреждава, че няма и да го намериш.. Ако все пак истината се осъзнае по-рано (към 30-40 години) жената си намира някой чичка без коса и с корем, ако се осъзнае на 50, май подръка си хваща само пазарската чанта...